Al een aantal jaren ben ik mij aan het verdiepen in talent. Geïnspireerd door Jan de Dreu waar ik regelmatig trainingen van volg. Door zijn lessen ben ik veel dichter bij mijn eigen blueprint gekomen. In ons leer- en werksysteem kijken we vooral naar tekort en starten we verbetertrajecten om dit tekort aan te vullen. Wanneer je op je tekort wordt aangesproken, word je defensief en ga je proberen erger te voorkomen. Het protocol of vast rolgedrag gaat regeren in werksituaties.
Wat zou er gebeuren als we op onze overvloed aangesproken worden?
Wat zou er gebeuren als we uitgedaagd worden om beter te worden waar we al goed in zijn? Dan ontstaat er een autonoom mens die van binnenuit leeft in plaats van buitenaf.
Oriah Mountain Dreamer zegt: Het interesseert mij niet waar of wat of met wie je gestudeerd hebt. Ik wil weten wat jou van binnenuit overeind houdt als al het andere wegvalt. Ik wil weten of je alleen met jezelf kunt blijven, en of je het gezelschap wat in de lege momenten bij je is waarlijk lief hebt.
Wat is de aard van ons talent?
Een mooie metafoor is een zaadje. Een zaadje bevat de volledige informatiematrix van de plant die eruit groeit. De hele plant zit in dat zaadje. En wanneer de condities gunstig zijn, komt wat erin zit er ook uit. Een klein wondertje als je dit proces in de natuur volgt. Ik denk dan aan dat courgettezaadje dat ik recent in de aarde gestopt heb. Met goede aarde, licht en water gaat dit zaadje mij van de zomer prachtige courgettebloemen en een grote hoeveelheid aan courgettes brengen.
En dit geld ook voor ons!
Wij hebben ook een blueprint die als een roep van binnenuit voelbaar is. Wat in essentie in ons is, wil eruit. Deze drang van binnenuit kunnen we volgen of tegenhouden. Het zit in onze natuur om deze kracht ‘van binnenuit’, die Jan de Dreu talent noemt, te willen volgen. Alleen gaat dit niet vanzelf. Zowel innerlijke als uiterlijke commentatoren vormen een tegenkracht. Daarom vraagt het volgen van de innerlijke stem van ons talent een bewust gekozen leerproces. Ook al is ons talent ten diepste uniek en onzegbaar, verdient het wel een naam. Omdat een naamloos talent het risico loopt om weg te kwijnen. Hier volgen enkele kenmerken om je talent te ontdekken:
- Het is je natuur, een kracht die als vanzelf in jou opkomt.
- Het is relationeel, kan alleen begrepen worden in de betekenis die het voor de ander heeft.
- Het komt in actie als het zijn tegendeel tegenkomt, mijn talent rechtzetten floept automatisch naar buiten als ik onrechtmatigheden tegenkom, in mijn werk is dat ook als ik zie dat mijn klant zichzelf geen recht aan doet.
- In de manier waarop jij jouw talent omzet in realisatie ben je uniek.
- Geen twee wereldspitsen in het voetbal hebben hetzelfde talent.
- Het gaat om 1 woord of korte zin. Het ene waar wij verschrikkelijk goed in zijn kan zich wel uitdrukken in verschillende vormen.
- We kunnen niet halverwege wisselen van talent, het is een constante. Het is immers onze diepste natuur. Die we als kind al hadden en op het einde van ons leven ook nog. We kunnen dit ene talent wel eindeloos verdiepen.
Bron: Leef, Jan de Dreu & handboek voor talent Kees Gabriels en Jan de Dreu.
0 reacties