Cultuur belangrijker dan je denkt

Recente artikelen

Carolina van Rooy

Coach voor vastlopers

Cultuur! Belangrijker dan je denkt_

Na een aantal maanden verstoken te zijn geweest van live cultuur, ben ik vandaag met mijn vriendin Janien een bezoek gaan brengen aan het Design Museum in Den Bosch. We vinden
het superleuk om samen regelmatig een expositie te bezoeken, omdat we er allebei heel erg van genieten en er ieder op onze eigen wijze inspiratie uithalen. Al meteen aan het begin van
de expositie waren we aan het borrelen van ideeën, ieder onze eigen associaties en op eigen wijze de verbinding met ons leven, de maatschappij, de wereld zien.

Al vrij snel zei ik tegen Janien dat ik het totaal niet begrijp dat er hier in Brabant gekort wordt op cultuur. Want ik realiseerde me al bij het eerste object in deze expositie dat kunstenaars in de toekomst kijken
en daardoor mede zorgen voor onze ontwikkeling. Ook zie ik dat ze ontwikkelingen die minder zichtbaar zijn in het dagelijks leven zichtbaar maken. Ze geven als het ware een kijkje achter de schermen, confronteren en maken bewust. En ik vind dat kunstenaars door zaken visueel te maken, het voor mij zichtbaar en daardoor meer begrijpelijk maken.

Dit is niet het enige dat er met mij gebeurt als ik een expositie als vandaag bezoek. Als ik de koppeling maak naar mijn werk als (loopbaan)coach, weet ik dat het nodig is om naast het
inzetten, ‘uitgeven’ van je talent en kwaliteiten, ook heel belangrijk is om tijd te nemen om jezelf weer op te laden. Ook al vind je, zoals ik, je werk helemaal geweldig. Zie het werkproces als een soort batterij waarin jij (als coach of werknemer) de pluspool bent die energie laat stromen naar de minpool (je klant met een vraag of je werk(gever)). En net als een batterij weer opgeladen moet worden als hij zijn energie geleverd heeft aan het apparaat, moet de coach en jij als werknemer ook weer opladen. Hoe doe jij dat?

Dat doe ik door te gaan wandelen of fietsen in de natuur, door te mediteren, door te dansen, door naar muziek te luisteren én zoals ik vandaag wederom merkte, door naar kunst te kijken. Voor mij persoonlijk werd vandaag heel erg duidelijk dat een museumbezoek mij vanbinnen laat borrelen en bruisen. Ik kreeg allerlei ideeën, zin om zelf iets te creëren en ik voel me nu super positief, energiek. Ik ben weer opgeladen!

Ik denk dat kunst meer betekent dan door velen beseft wordt.

Wat is jou kijk daarop? En hoe denk jij daarover? LAAT HET ME WETEN IN DE COMMENTAREN

verbeter je situatie vandaag nog!

 

Ga in gesprek